keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Raija Leppäharju

Tilinpäätöksen analysointia

Kaupungin tilinpäätöksestä

Näin vaalien kynnyksellä on hyvä tarkastella v. 2016 lukuja kuntataloudessamme. Tilinpäätöksen mukainen vuosikate (kulut isommat kuin tulot) oli miinuksella 2.786.000,- euroa. Terve kuntatalous edellyttäisi, että vuosikate olisi sen verran plussalla, että se kattaisi poistot. Poistojen määrä oli  1.821.000,- euroa. Tilikauden tulos oli siten 4.607.000,- euroa miinuksella. Kirjanpidollisten siirtojen jälkeen alijäämäksi jää 3.761.000,- euroa.  Poistoissa on mukana uusien investointien osuus. Suurin menoerä oli Selännekustannukset, yhteensä 25.363.000,- milj. euroa (61 %) kasvua ed. vuoteen n. 600.000,- euroa.
Voittovarat (ylijäämä) vuodelta 2015 oli 10.321.000,- euroa. Joten nyt sitä on tälle ja tuleville vuosille jäljellä 6,5 milj. euroa. Joten joutuu väkisinkin toteamaan, että ”tällä menolla” voitolliset ylijäämät on syöty vajaassa kahdessa vuodessa.

Koko konsernin tilinpäätöksestä: (tytäryhtiöt: Rillankivi, Kehitys Oy, Kvanttikiinteistöt Oy, Energia- ja Vesi Oy, Pyhänet Oy. Lentokenttä Oy, Pyhäsalmen Liiketalo Oy, Toripiha)
Koko kaupunkikonsernin tilinpäätös osoittaa 4.036.000,- miljoonaa alijäämää. Koko konsernin velkapääoma on 44,4 milj. euroa. Konsernin sijoitukset 8,3 milj. euroa.
Kun lukuja vielä tarkastellaan konsernin velkojen näkökulmasta, on syytä olla erittäin huolestunut. Konsernitaseessa on lyhytaikaista vierasta pääomaa hieman yli 14 milj. euroa, joka pitäisi maksaa tänä vuonna. Mikäli tilinpäätös tältäkin vuodelta on negatiivinen, kuten on budjetoitu, ei lainan lyhennyksiä voi hoitaa, ilman että otetaan vastaavasti velkaa.
Talouden tasapainottamistoimikunnat jatkavat työtään yhä vaikeimpien tehtävien viidakossa.
Sepä noista luvuista. Ne kun on lähes aina kuivaa luettavaa.

Katse tulevaisuuteen!

Kuntien roolien muuttuessa, on haasteellista pystyä kehittämään kunnastamme elinvoimainen maaseutupitäjä sote- ja maakuntauudistuksen myötä. Kunta parhaimmillaan nähdään asukkaidensa yhteisönä, joka pitää huolta keskeisistä hyvinvointipalveluista ja luo edellytyksiä kunnan elinvoiman vahvistamiselle. Kunnan kestävä elinvoimaisuus tulee perustua jatkuvaan uudistumiskykyyn ja hyvinvoiviin kuntalaisiin. Meidän on pystyttävä uudistumaan tekemällä rohkeita ratkaisuja paikkakuntamme säilyttämiseksi. Mitä ne ratkaisut sitten ovat? Niitä on varmasti syytä pohtia yhdessä kuntalaisten kanssa. Tärkeätä on löytää yhteinen tulevaisuuden visio. Olen tästä kirjoittanut aikaisemminkin.

Keskeisintä on saada kuntalaisille työtä. Ilman työpaikkoja ja yrityksiä ei ole palvelujen rahoittamisessa tarvittavia verotuloja. On tehtävä kaikki mahdollinen olemassa olevien yritysten toimintaympäristön parantamiseksi, on tehtävä kaikki mahdollinen uusien innovaatioiden löytämiseksi! Ja kaikki tämä, välittömästi.

Meillä on hyvät harrastusmahdollisuudet, uusi sairaala, uusi päiväkoti, upea järvi, loistava luonto ja hyvä sijainti… jne.  Tämän paketti muodostaa kivijalan, jonka perustalle on mahdollisuus rakentaa vaikka mitä. Nyt tarvitaan todellakin uudistumista! Se voi parhaimmillaan tapahtua yhteisiä tilaisuuksia järjestämällä, jossa päättäjät, kuntalaiset, eri tahot istuvat samaan pöytään aina uudestaan ja uudestaan. On muutoksen aika!

Pyhäjärvi 4.4.2017

Raija Leppäharju