lauantai 15. huhtikuuta 2017

Laila Malila, valtuutettu
15.4.2017

Tässä kokonaisuudessaan ennen vaaleja Pyhäjärven Sanomiin lähettämäni kirjoitus, jonka toimitus omavaltaisti, kysymättä minulta, lyhensi. Lehdessä 5.4.2017 julkaistusta tekstistä puuttuu puolet, alkuosa: toinen tärkeä kokonaisuus.


Kunnallishallinnon lumipyryt


Lupasin palata tähän asiaan viime kirjoituksessani. On aika avata tätä laittomuuksien ketjua, mikä on ollut tällä vaalikaudella silmiin pistävää. Surullista kylläkin, että vielä asiat on yritetty kääntää päälaelleen ja vierittää syitä juuri näihin laittomien päätösten oikojiin. Kaupunginhallitus on saanut oikaisuvaatimukset käsiteltäväkseen,  mutta ei ole halunnut oikaista yhtäkään päätöstä tätä kautta. On automaatio että asiat on ollut pakko viedä eteenpäin eli hallinto-oikeuden käsittelyyn. Hallinto-oikeudesta on tullut kaupunginvaltuuston päätöksiä kumottuna useita. Kaupunginjohtajamme Tita Rinnevaaran virkavapaus oli laillinen. Tähän myös KHO antoi painavan päätöksensä v. 2015 ” Tätä kaikki  asianomaiset noudattakoon” eli yhtyi  HO:n kantaan. Hallinto-oikeus antoi täytäntöönpanokiellonkin tähän virkavapaus asiaan toukokuussa 2013.
Vs.kaupunginjohtajamme  Veikko Tikkasen sijaisuus oli sopimuksessa mainittu kestävän kunnes Korkein hallinto-oikeus antaa päätöksensä. Mutta eipä kaupunginhallitus noudattanut omia sopimuksiaan vaan Tikkanen oli vielä heinäkuun alkupäivinä, sunnuntaina  5.7.2015, virattomana tekemässä päätöksiä mm. Pirttikosken nimitys, tarkistamaan Rinnevaaran vaatimusten oikeellisuus sekä latukoneen hankinta. Sivistysjohtajankin  kaupunginhallitus  Tikanmäen johdolla istutti kaupunginviraston hallinnolliseksi  päälliköksi. heinäkuussa 2015. HO: kumosi tämän päätöksen tosi nopeasti ja päällikkyys kesti kuukauden verran.  Myöhemmin hallitus kutsui Tikkasen takaisin uudelleen ilman että olisi tuonut viranhaltijan valinnan valtuuston päätettäväksi kuten hallintosääntö ja kuntalaki  määrää. Eli 4.1.2016-31.7.2016. Merkillistä on että kaupunginhallitus ei ottanut ”vaaria”, vaikka Pro Pyhäjärven valtuustoryhmä kirjallisesti ilmoitti, että valtuustossa käsitellään asioita jotka ovat laittomia. Pro ryhmä poistui valtuuston kokouksesta yhdesti ja ilmoitti useassa kokouksessa laittomuudesta. Sekä valmistelun että esittelyn suhteen ja että valtuuston päätöksetkin tulevat olemaan laittomia. Myöskään valtuuston puheenjohtaja Kimmo Sarkkinen ei asiaan puuttunut. Paikalla oli myös hallituksen puheenjohtaja Asko Kauranen. Ja näin siinäkin kävi, että laittomia esittelyitä, hallituksen päätöksiä, valtuustoa myöten on sitten laittomana. Mielestäni  valtiotieteen lisensiaatti  Veikko Tikkasta ei pidä tästä syyttää että on ollut virattomana. Vastuu on hallituksen puheenjohtajalla , hallituksella sekä  asian esittelijällä, valtuuston puheenjohtajalla,  sekä tietenkin valtuustossa istuneilla , jotka eivät puuttuneet asiaan. Kaupunginhallitus  ei ole noudattanut eikä kunnioittanut  oikeuden päätöksiä  tällä kuluvalla vaalikaudella.
Asko Kaurasen hallitus teki vielä sovinto-sopimuksen Rinnevaaran kanssa ja valtuusto siunasi asian äänestyksen jälkeen v.2015. KHO totesi, että  kaupunginjohtajamme  siis Rinnevaaran  palkaton virkavapaus oli laillinen. Ymmärrykseeni ei mene, miksi hänen ei annettu palata virkaansa heti vaan aiheutettiin kaupungille mittavat vahingot. Kaupunki on jo maksanut  tosi raskaasti myös käräjäoikeuden määräämiä korvauksia sekä KHO:n määräämiä asianajokuluja.  Kun Rinnevaara vihdoin ja viimein palasi virkaansa niin eipä kauaakaan niin alkaa kuulua, että ”ennen joulua joutuu lähtemään” Marraskuullahan valtuusto käsittelyynsä tuon sovintosopimuksen sai. En voi hyväksyä että täyttä palkkaa maksetaan tämän sopimuksen mukaisesti aina kuluvanvuoden heinäkuun loppuun saakka sosiaalikuluineen. Äänestin sopimusta vastaan. Kaupunkimme varoja tarvitaan kipeästi moneen kohteeseen ilman että maksetaan monelle johtajalle palkkaa ja vielä kotiin ja tekemättömästä työstä ja vain sen takia että ” naama ei kaikkia miellytä”. Tästä sopimuksesta on valitus HO:ssa. Katsotaan kuinka käy. On tahditonta että ei hyväksytä monitaitoista virkanaista. Näyttää siltä ettei hyvä tuuli käynyt enää valtiotieteen lisensiaatti virkamiestäkään kohtaan, kun valtuustossa oli eropaperin jättänyt virastaan. Tässäpä  osa tätä kuuluisaa episodia. Ei tässä kaikki mutta kuitenkin katsaus tapahtuneisiin.
Kepun vaalilehdessä osoitellaan ja puhutaan riitelystä. Keskenään voivat sitä tehdä, mutta valtuustossa en ole riitelyä havainnut, mutta kylläkin vaatimuksia asiallisesta asioiden käsittelystä ja laillisuudesta päätöksiin. Myös valtuutettujen esittämiä asioita väännellään tahallisesti puheissa ja sosiaalisessa mediassa väärinpäin.
Laila Malila, valtuutettu
15.4.2017
Tässä kokonaisuudessaan ennen vaaleja Pyhäjärven Sanomiin lähettämäni kirjoitus, jonka toimitus 5.4.2017 lehteen omavaltaisesti, kysymättä minulta, lyhensi. Lehdessä julkaistussa tekstistä puuttuu puolet, alkuosa: toinen tärkeä kokonaisuus.
Monet ovat varmasti ihmetelleet kun keskustalaisia  ehdokkaita on paljon Kansanliike PRO- Pyhäjärven riveissä. Itse olen jo toista kautta ja lisäksi olen Keskustan Jokikylän paikallisyhdistyksen pj .Keskustan kunnallisjärjestön toiminta on ollut kovin sisään lämpiävä ja samojen henkilöiden vetämänä vuosikausia, nuorille ei ole siellä tilaa paremmin kuin valtuustossakaan. Naisia ei myöskään tarvita, vuosikymmenet heitä on ajettu pois. Ei saa itse ajatella eikä olla aloitteellinen.
Itseäni kohtaan tuo” kepun  eliitin” käytös on ollut ylimielistä ja ynseää. Johtuneeko että kaikki eivät  kelpaa keskustassa ehdokkaiksi silti, että tieto taito ohittaa pian keulahahmon. Alkiolaisuus on tänä päivänä kuin yö ja päivä erilaisuudessaan. Alkiolainen keskusta aate on pienen ja heikompiosaisen ihmisen puolustaja. Nykyään se näyttää tukevan oman edun ajamista ja naisten ja nuorten syrjintää. Meillä Pyhäjärvellä keskustan  johtopaikoille on noussut henkilöitä joilla ei ole kokemusta keskusta- aatteeen velvoittavuudesta ihmisiä kohtaan. On se vaan niin outoa toimintaa, keskustassa ei tarvitse noudattaa edes sukupuolikiintiöitä. Monet nuoret miehet jättäytyivät pois kokonaan kunnallisvaaliehdokkuudesta. Nuoret kokivat ettei  heitä kuulla ollenkaan edes valtuusto työskentelyssä. Voin alleviivata tämän heidän kannanottonsa, pitää paikkansa. Harmi vain sillä nuorissa on tulevaisuutemme.
Valtuustossa ei tarvita puolue politikointia, sillä asiat tulee hoitaa vain ja ainoastaan kuntalaisten parhaaksi.
Oikeutta käyttävät  ja laillisuutta hakevat on leimattu riitelijöiksi, joka on todella törkeää ja asiatonta. Koko kunnallinen toiminta perustuu ihmiset huomioon ottavaan asioiden hoitoon , laadukkaisiin lähipalveluihin kaikenikäisille, sekä lailliseen päätöksentekoon. Vastuu velvoittaa , tämä on nyt ollut unohduksissa tällä vaalikaudella. Toivotaan että uusi valtuustokausi on joka suhteessa parempi.


Laila Malila
Pro Pyhäjärvi  valtuutettu