maanantai 3. huhtikuuta 2017


(3.4.2017)


Marin kipsattu jalka

Oli torstai-ilta myöhä, kun Mari loukkasi jalkansa. Tiedämme, että päivystyksemme on klo 16 jälkeen Oulaskankaalla tai Iisalmessa. Mari päätti pärjätä aamuun ja mennä omaan terveyskeskuksen päivystyksen.

Seuraavana aamuna Mari soitti päivystykseen Pyhäjärvelle. Sillä kerrottiin, että kyllä päivystys on, mutta ei ole lääkäriä, ei ole tullut. Maria kehotettiin menemään Haapajärvelle.

Mari siis matkaa päivystykseen Haapajärvelle. Siellä jalka kuvattaan, ja yritetään konsultoida Oulaskangasta, mutta jostain syystä röntgenkuvat eivät avaudu Oulaisissa. Päätetään kipsata jalka väliaikaiseen kipsiin ja laitetaan Mari kotiin odottamaan maanantaita. Maanantaiaamuna hän voisi sitten mennä Oulaskankaalle. 

Neljä päivää loukkaantumisen jälkeen Mari siis menee Oulaskankaan sairaalaan. Siellä jalka taas kuvataan kuten jo Haapajärvelläkin perjantaina. Todetaan, että kolmessa jalkaterän luussa on murtuma ja nyt laitetaan kipsi, jota Mari joutuu pitämään 1 ½ kuukautta.

”Mitä tämän aiheutti minulle: kipua, hoidon viivästystä, kuluja; omavastuu Haapajärvelle 2 x 25 sekä 2 x 25 Oulaskankaalle, yhteensä 100 €, lisäksi pkl-maksut molemmista lääkärikäynneistä 2 x 41,70 €. Minulta meni siis rahaa 183,40 €. Siihenpä hupenivat aiemmat säästöt.” Mari tunsi itsensä petetyksi.

”Paljonko tämä räpeltely maksoi Pyhäjärvelle ja miten paljon olisi voitu säästää, jos meillä olisi ollut lääkäri, joka olisi hoitanut potilaan heti omassa terveyskeskuksessa? Ja Haapajärvellä käynti oli aivan turha.”

”Tämä oli minun tapaukseni. Kuinka paljon tällaisia tapahtuu? Niistä ei meille kerrota. Ja entäs potilaat. Heidän täytyy vain kärsiä ja olla nöyriä ja toimia, niin että saisi edes jotakin apua. Vai pitääkö?” pähkäilee Mari, nostaa kipsijalan viereiselle tuolille ja kirjoittaa kipsiin: ”Heti lääkäreitä Pyhäjärvelle, tasavertaisuutta Selänteessä.”

Matti oli laittanut linnunpöntön koivuun. Talitiainen pörähteli sen ympärillä. On pesäpuuhissa. Toivotaan, että kirjosieppo ei toukokuussa häädä sitä pois. Onhan noita linnunpönttöjä siepollekin. Ei pidä ahnehtia toisen omaa!

Kuka pitää pyhäjärvisten ja Pyhäjärven puolia? Kansanliike Pro Pyhäjärvi.