keskiviikko 5. huhtikuuta 2017

Näinkö Pyhäjärvelle aina käy, käy, käy?

Yhteiset vakanssit Pyhäjärven murhe; vaikka kuntayhtymäjohtaja erityistilintarkastuksen loppuraportissa lehdistölle vähättelee.

Pyhäjärven luottamushenkilö on pyytänyt tietoa kuntayhtymän henkilöstöjohtajalta; paljonko Pyhäjärvi maksaa yhteisistä vakansseista. Vastauksia on tullut otsikolla jaettavat vakanssit.  20.6.2016 tuli kolme eri lukua: 1) 103,6 henkilöä 2) samalle päivämäärälle 68 henkilöä ja 3) edelleen samalle päivämäärälle 89 henkilöä. Tilinpäätöksessä 2014 kerrotaan silloin olleen yhteisiä vakansseja 81. Miten voi samalle päivälle olla näin erilaisia tietoja ja mikä näistä on totta ja oikein, vai onko mikään? Onko nämä tehtailtu?  Vaikea uskoa, että mikään excel-taulukko näitä on tulostanut.

Nyt kuntayhtymäjohtaja kertoo lehdistölle muutamasta kymmenestä Selänteen yhteisestä vakanssista. Em. yhteiset vakanssit ovat siis Pyhäjärven omien työntekijöiden lisäksi.  Pyhäjärvi maksaa kokonaan näiden ns. omien työntekijöiden palkat.

Mikä on näin salaista ja arkaa, ettei Pyhäjärvi saa tietää kenelle palkkoja maksaa. Onko yhtä salainen ja arka asia kuin Lapin poroisännältä kysyttäessä porojen määrää, hänhän vastaa niitä olevan kummallakin puolen puuta. Tai maatilan isäntä/emäntä vastaa karjan määrän olevan yhtä hännän huisketta.

Hyvästä hallinnon hoidosta puheen ollen; menikö oikein, että erityistilintarkastuksen kohde itse valitsi kenelle tilintarkastajille laittaa tarjouspyynnöt ja valitsi vielä tilintarkastajahenkilön.  Miten yleensä tarjouspyynnöt hoidetaan? Oliko tämä tilintarkastus uskottava ja luotettava kokonaisuutena?

Helmikuun ensimmäisellä viikolla Selänteen johtajat ovat kertoneet  erityistilintarkastuksen jo olleen tehdyn ja että mitään ei ole löytynyt, vaikka siihen mennessä ei taidettu vielä ehtiä laittaa edes lisäkysymyksiä, mitkä väliraportin yhteydessä nousi esille ja mitkä tilintarkastaja lupasi käsitellä lopullista vastaustaan varten. ? Erittäin mielenkiintoista, että tilintarkastaja ehtii vasta kahden kuukauden päästä esittelemään Pyhäjärvelle loppuraportin.

Tämä erityistilintarkastus on tosi kuin vesi ja pitää kuin seula!