keskiviikko 22. maaliskuuta 2017


(22.3.2017)

MIKSI AMMATILLISTAKOULUTUSTA JA LUKIO PYHÄJÄRVELLÄ?

Marikan ja Matin opinnot
Marika ja Matti ovat 9.-luokkalaisia sisaruksia. Heidän kotinsa on Pyhäsalmen keskustassa. Marika haluaa lukioon ja Matti lv-asentajaksi.

Molempien koulutusten opetus on ilmaista. Molemmissa joutuu maksamaan kirjoja ja opiskelumateriaaleja. Marika ja Matti ovat alaikäisiä eivätkä saa opintotukea. Vanhemmat siis maksavat.

Molempia koulutuksia Pyhäjärvellä                           Ei kumpaakaan koulutusta Pyhäjärvellä 
Kustannukset (arvio):
Kirjat ja muu materiaali                                                Kirjat ja muu materiaali
Matkat                                0 €/kk                                 Matkat 2 matkaa viikossa20€-> 4 x kk 80€/kk
Asuminen                            0 €/kk                                Asuminen                                            200€/kk
Ruoka kotona                      5 €/pv -> 100 €/kk             Ruokailut                            10 €/pv -> 250/kk
________________________________________________________________________________
Yhteensä                             100 €/kk                              Yhteensä                                        530 €/kk

Erotus                                 430 €/kk                             5160 €/v      

Mitä merkitsee nuorelle asuminen kauempana kodin ulkopuolella?
Joillekin se sopii. Nuoret itsenäistyvät. Joillekin se ei sovi. Elämän hallinta voi kärsiä. Kaikille se on kuitenkin paljon kalliimpaa.

Ohjaako opiskelu vierailla paikkakunnilla nuoremme pois kotikunnastamme?  Tulisiko täällä ammattikoulussa opiskelevista yrittäjiä omaan kuntaan?

Jos ammattikoulutusta olisi Pyhäjärvellä, saisimme nuoria muista kunnista tänne. Kuntamme olisi vireämpi.

Voisiko lukiomme profiloitua uudelleen, ja painottaa edelleen yrittäjyyttä tai, ilmaisutaitoon tms? Johonkin alueeseen painottunut lukio voisi houkutella opiskelijoita muista kunnista, mikä taas lisäisi kuntamme vireyttä. Ehkä joku opiskelija muuttaisi tai palaisi takaisin Pyhäjärvelle.