torstai 9. maaliskuuta 2017




Mari 36 v (1/ 10.3.2017)

Säästäjä

Aamu oli hämärä, oli maaliskuu. Mari kääntyi sulkemaan herätyksen. Sairas, vielä sairas - kolmas päivä. Koko ruppi oli kivun kourissa, ja pää, ja kuumettakin tuntui olevan. On mentävä lääkäriin. Vuorovapaat oli jo käytetty, mutta työhön hän ei kyennyt.

Tänään Marilla oli tuuria; hän sai lyhyen jonotusajan jälkeen yhteyden terveydenhoitajaan ja vastaanottoajan jo iltapäivälle. Tosi tsäkä.

Mari asuu Tunturitiellä, matka TK:n on lyhyt. Nyt Mari käveli uuden terveyskeskuksen hulppeita käytäviä jo kotiin päin. Hän ajatteli, että olipa toinen hyvä tuuri, kun oli päässyt tutun virkalääkärin vastaanotolle. Lääkäri tunsi hänen potilashistoriansa ja niinpä asiointi oli jouhevaa ja luottavaista. Nyt hän sai valittaa muistakin vaivoista kuin vain akuuttisairaudesta. Keikkalääkärille ei saanut. 

Hän jatkoi pohdiskelua, että miksi Pyhäjärvellä on vain 1,5 virkalääkäriä, mutta Haapajärvellä 6 ja Reisjärvelläkin 2. Nehän ne keikkalääkärit maksavat pyhäjärvisille n. 300 000 €/v. enemmän kuin virkalääkärit maksaisivat. Miksi ihmeessä meille ei järjestetä virkalääkäreitä? Marin isä oli sanonut, että Selänne joko ei halua palkata, tai ei ole kykeneväinen saamaan virkalääkäreitä Pyhäjärvelle. Kumpiko syy lienee. Oli isä myös muistellut, että ennen Selännettä virkalääkäreitä Pyhäjärvellä oli 5 tai 6. Ja että kun Selänteeseen jotkut olivat himoinneet, oli asiaa perusteltu mm. sillä, että on helpompaa rekrytoida henkilöstöä ja nimenomaan lääkäreitä. Näinkö on?

On se hyvä, että meillä on oma TK omassa kunnassa, Pyhäjärvellä. Nytkin olisin joutunut maksamaan matkakuluja 50 €, jos olisi pitänyt naapurikuntaan mennä. Mari taivalsi kotiovelle, avasi lukon ja käveli keittiöön. Nurkkakaapista hän otti vanhan tyhjän kahvipurkin, kaivoi rahapussista viimeisen 50 € ja laittoi rasiaan. Minä olen säästäjä. Nyt hän hymyili – huojentuneena.