perjantai 31. maaliskuuta 2017

Pro Pyhäjärvi

Mitä on tämän päivän politiikan moraali?

Tahto ja tarkoitus
Tarvitaanko kuntapolitiikassa hyvää tahtoa, osaamista, rehellistä yhteistyötä vai raakaa omaneduntavoittelua? Onko politiikka tarkoitettu yksilön vai yhteisön parhaaksi? Moni hyvä asia ei toteudu, kun se valjastetaan palvelemaan puoluepolitiikkaa.
Yhteisten asioiden hoidossa tarkoituksena on, että kuntalaisten valitsemat henkilöt hoitavat asioita kuntalaisten parhaaksi ja rehellisesti. Joskus valta saattaa kuitenkin sokaista ihmistä tekemään väärin. Voidaanko tällaisessa huumassa ”myydä” jopa kunta, jotta yksilö saa tavoittelemansa edun?
Noin miljoona euroa meni lakiasioiden ostoon sekä kahden kaupunginjohtajan palkkaan jne. turhaan kuntalaisten, veronmaksajien rahoja. Tällä miljoonalla olisi voitu maksaa tämän vuoden Selänteen lisälasku. Kuntamme kannalta on jo useiden vuosien ajan toimittu monissa asioissa vastoin kuntalaisten etua unohtaen, mikä on luottamushenkilön vastuu. Kokeeko päättäjä näin toimiessaan, että ei ole tehnyt mitään virhettä? Puuttuuko silloin yksilöltä omatunto, joka sanoisi: ”Nyt tein väärin, ajattelen omaa valtaa ja rahaa”? Jos kaikki luottamushenkilöt tekisivät näin, tulisivat kunnan asiat hoidettua huonosti. Kenen kuuluu toimia moraalinvartijana? Äänestäjät ainakin voivat vaikuttaa asiaan.
Kirjoittelu
Nykypäivänä medialla on suuri valta. Ei voi tietää, kuinka totuudenmukaisesti tieto tiedotusvälineistä tulee julkisuuteen; oikeana vai vääränä, ja säilytetäänkö lehdistön avulla politiikan valta jollakin tietyllä taholla. Lukijat luottavat yleensä lehtikirjoituksiin.  Kuntalaisella onkin oikeus saada tietää asioista rehellinen totuus. Usein on joutunut pettymään nykyiseen kirjoitteluun. Mikä panee korkeasti koulutetut luottamusmiehet tekemään juttuja, joissa hyökätään toisen ihmisen yksityiseen elämään? Tarkoittaako se, että moraalia ei enää ole? Tässä lienee osa syy siihen, että jotkut ihmiset eivät uskalla äänestää. Hehän eivät tiedä, miten ko. henkilö tulisi hoitamaan yhteisiä asioita.

On aika miettiä, mikä on oikeasti meidän kuntalaisten parasta, ruveta hoitamaan yhteisiä asioita rehellisesti, yhteisellä viisaudella ja tulevaisuutta ajatellen jättäen puoluepolitiikka kuntasektorilla taka-alalle.