torstai 23. maaliskuuta 2017

Laila Malila
(23.3.2017)
Ehdokkaan mietteitä                                                          
Aurinkoa, tuulta ja tuiskua. Tätähän se kevät tuo tullessaan. Kaikkineen kuitenkin mukava talvi, ei kovin kovaa ja pitkää pakkaskautta ollut. Kunnallishallinnossa sitäkin enemmän on pyryttänyt. Palataan tähän myöhemmin, keskitytään paremmin tulevaan ja lähiaikoina velloneisiin ajatuksiin. Kunnallisvaalit ovat lähellä ja ehdokkaat ovat kuntalaisten puntaroitavissa. On muistettava, että valta tuo aina vastuuta. Avoimuutta ja laillisuutta tarvitaan Pyhäjärvellä jatkossa entistä enemmän.
Meidän Pyhäjärvi on säilyttävä itsenäisenä ja meidän vahvistettava vain asemiamme. Emme saa luovuttaa liian helpolla. Tarvitsemme ennen kaikkea työtä ja koulutusta tänne. Vain mahdollistamalla työtä takaamme, että kuntalaisemme, perheet ja työikäinen väestö, pysyvät kunnassamme ja me kaikki voimme hyvin. Meidän on saatava ammattihenkilöstöä raivaamaan kanavia auki eri sektoreille, jotta Pyhäjärvi on vahvasti esillä ja hyvänä vaihtoehtona telakoitua niin pienille kuin keskisuurille yrityksille, mukana on oltava myös kauan puheena ollut alihankinta. Yrittäjien ja kaupungin välillä on oltava vahva luottamuksellinen ja rakentava yhteistyö. Vain työllisyyden ja vahvan elinkeinoelämän kautta saamme vakaan ja terveen kuntatalouden. Taloushallinto on hoidettava omassa kunnassa. Henkilökunnan koulutus, terveydenhoito ja työssä viihtyminen on turvattava.  Luottamushenkilöiden ei pidä sotkeutua viranhaltijoiden tehtäviin muutoin kun tukemalla ja mahdollistamalla asioiden eteneminen päätöksentekoportaassa.
Koulutuksen monipuolisuuden ja ammatillisesti kiinnostavan koulutuksen avulla pystymme tarjoamaan nuorille mahdollisuuden ammattiin valmistumiseen. Koulutus tulisi saada vastaamaan työelämän haasteita juuri oman kuntamme uuteen työelämätarjontaan. Tällöin nuoret saisivat harjoittelun mahdollisessa työpaikassaan. Tähänkin meillä on mahdollisuus kun tahtoa riittää. Liikunnalliset harrastusmahdollisuudet ovat Pyhäjärvellä monipuoliset, joten nuorten viihtyminen on turvattu.  Kirjasto on kautta aikojen ollut tärkeä sivistyksen mittari ja hyvinvoinnin luoja ja sitä se on tänä päivänäkin. Oma kirjasto olkoon tavoitteemme kun Selänne katoaa automaattisesti uuden sote-ajattelumallin mukaisesti.  Kulttuuria ei sovi myöskään unohtaa, sillä vaikeina aikoina kulttuurillinen tarjonta on ollut kantava voimavara.
Maatalous on meille tärkeää, sillä se työllistää itsessään ja myös välillisesti suuren joukon ihmisiä. Myös lähiruoan käyttömahdollisuus meillä on monipuolinen, jota tulee kaupunkimme enenevässä määrin käyttää hyväksi. On marjat, kalat, peruna ja muut juurekset. Myös metsämarjat tulee jatkossa huomioida. Lampaanlihanjalostusta meillä jo on. Mahdollista on myös maidon, naudan- sekä sianlihan jatkojalostus. Jatkojalostus tarjoaa työtä ja kaupungille tätä kautta lähiruokaa. Myös hakeranka tarjoaa lisätyötä tiloille ja kaupungin tulee mahdollistaa tämä jatkossakin.
Ympäristö ja tieasiat ovat tärkeitä meille kaikille ihmisille. Valtiovallan tulee huolehtia teiden kunnostuksesta ja kunnossapidosta paremmin, myös kunnan on tarkistettava osallistumistaan uudelleen teiden kunnossapitoon. Myös kunnan maa- ja metsäomaisuudesta on pidettävä hyvää huolta, samoin kuin myös muusta kunnan omaisuudesta. On myös varmistettava, että joka tilanteessa kuntamme omaisuus säilyy pysyvästi Pyhäjärven kaupungin omistuksessa. Ympäristön puhtaus ja siisteys on kaikille tärkeää.
Peruspalvelut on saatava omasta kunnasta tasapuolisesti jokaisen, myös erikoislääkäripalvelut. Uuden terveyskeskuksemme täysmittainen käyttö tulee turvata. Palvelu- ja maksuseteleiden käyttöönotto on mahdollistettava. Neuvolapalveluiden tulee jatkossakin olla laadukkaat ja riittävät omassa pitäjässä. Ikä-ihmisten ja lasten hoitopalveluita tulee edelleen kehittää ja turvata hoidon saanti, myös valinnanvapautta yksityisen palveluihin palveluseteleillä. Ikäihmisen hoidon oltava turvallista ja tuttua ja alan ammattikriteerit täyttävää. Saattohoito on oltava kivutonta ja potilasta kunnioittavaa sekä läheiset huomioivaa.  Ennaltaehkäisevään terveydenhuoltoon on varattava riittävästi resursseja.
Lopuksi
Kaiken kaikkiaan meillä kaikilla on vain tämä yksi elämä, meillä jokaisella se on omanlaisensa. Mutta meillä jokaisella on tehtävä. Me jokainen olemme tärkeitä erilaisuudessamme. Tämä on rikkautta, jolla tätä elämää kehitetään, arvostellaan ja viedään eteenpäin. Elämä on vain kovin lyhyt. Joten kannattaa pyrkiä siihen, että yhteisiä asioita hoidetaan laillisesti ja avoimesti. Kuntalaisia tulee kuulla asioissa. Tällöin toimimme Pyhäjärven parhaaksi.

Laila Malila  
Kansanliike Pro -Pyhäjärvi